La bucătărie

Într-o bună zi m-am gândit că dacă aș vrea să merg într-o călătorie (sau chiar într-o vizită) undeva unde se întâmplă ca subiectul de discuție să alunece înspre tema "bucătărie" ar fi super să nu fie nevoie să regret că n-am pus în bagaj prețiosul meu carnețel cu rețete. Cel mai ridicol gând, dar azi... cu netul în buzunar... nu mai pare chiar atât de caraghios. De câte ori merg la mama și vreau să îmi notez vreo rețetă veche de-a ei, o scriu pe vreo fițuică - pentru că, serios, chiar nu-mi iau cu mine carnețelul ăla - o pun BINE și asta înseamnă că următoarea dată când caut un document extrem de important voi găsi fițuica cu rețeta mult râvnită! Și asta poate să dureze ani! De aceea am nevoie de blog. Asta înseamnă o ocupație în plus ... nu e chiar momentul să îmi mai găsesc chestii de făcut când deja 24 de ore nu-mi ajung nici pentru cele care deja m-au subjugat.

Nu voi face un blog pe teme culinare de mare anvergură. Voi posta doar rețetele care îmi plac la nebunie.

Încep cu prăjiturelele de Crăciun. Anul trecut le-am încercat pentru prima oară și au ieșit tare bune. Mii de mulțumiri, Andrea, că mi le-ai pus pe toate la dispoziție!! A fost tare generos din partea ta!

Încep cu preferata mea:
OBS: În ciuda explicațiilor - poate - mult prea minuțioase, și care iau mai mult timp să fie citite decât aplicate, prăjitura e extrem de rapidă! Exceptând cele 30 de minute cât trebuie să stea la frigider - și n-aș sfătui să ignorați partea asta, ca să iasă fraged aluatul!! - pregătirea aluatului durează 10-15 min, la frigider - 30 min - pregătirea propriu-zisă 20 min (fâșiile sunt într-adevăr migăloase) și încă 30 min la cuptor. GATA!

LINZER (cca. 40 buc)














Ingrediente:
400g faină
1 1/2 linguriță praf copt
90g nucă
120g zahăr praf
250g unt
2 vârfuri de cuțit de scorțișoară măcinată
2 prize de praf de cuișoare
4 linguri lapte
gem de fructe de pădure: (coacăze, căpșuni, măceșe, strugurele, etc)
1 gălbenuș amestecat cu 1 lingură de lapte - pt a unge fâșiile de aluat de pe tartă

1. Se face un aluat din făina amestecată cu praful de copt. Se adaugă zahărul praf, nucile, untul, care pt o amestecare mai eficientă se poate - fie tăia în fulgi, fie da pe răzatoare - scortișoara, cuișoarele și laptele. Se frământă până este totul incorporat. Se lasă la frigider, învelit într-o folie (hârtie cerată, de ex) 30 de minute!!!!!!!

2. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade(sau pe poziția 2).

3. 2/3 din aluat se întind într-o tavă peste hârtie cerată, grosimea să fie de cam 5mm.

    1/3 din aluat se taie fisii 5mm/5mm si se tine in congelator.

    Acest 1/3 din restul de aluat trebuie întins în grosime de 5mm și apoi tăiat în fișii subțiri de 5mm. Mici trucuri: aluatul ar fi bine să fie întins cu sucitorul direct pe o folie care poate fi ridicată, fără a strica forma aluatului: ori folie de silicon specială pt întinderea aluatului, ori hârtie cerată!!Ca să evitați lipirea aluatului de sucitor, puneți hârtie cerată peste aluat și întindeți cu sucitorul peste hârtie. Se întinde mult mai ușor, mai egal și nu se leagă.

   Fâșiile rezultate de 5mm/5mm, se pun la congelator și se țin acolo tot timpul până la folosirea lor. (Pt că aluatul se înmoaie repede, îl pun la congelator ori de cite ori e nevoie în timpul pregătirii, ca să pot lua fâșiile fără să se rupă).

   Foița rezultată să nu fie mai groasă de 5 mm și se taie în fâșii subțiri (tot de 5 mm).

4. Peste aluatul din tavă se întinde un strat de gem. În mod normal gemul se încălzește pe foc, fără să fie fiert. Asta ca să se "lipeasca" efectiv de aluat, și când , după coacere e tăiat, să se taie ușor și drept.

5. Fâșiile din congelator se pun în careuri peste gem. (Eu le pun in diagonală, in careuri destul de mici.)

   Se da la cuptor 30 de minute.

  Se taie după ce se răcește în pătrățele mici: 4x4cm.

2 comments: