Wednesday, 17 April 2013




Tort Sylvia    

(tava : 28cm)

Pentru BLAT:
6 oua (separate)
6 linguri (mari) zahar
6 linguri  faina (sau 3 linguri  faina + 4 linguri alune macinate / nuci)
50g migdale zdrobite
coaja de lamaie
vanilie
praf de copt (1/2 lingurita)
optional: stafide, nuci zdrobite

  • se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul si vanilia
  • se incorporeaza galbenusurile unul cate unul (fiecare galbenus se mixeaza pe cea mai mica treapta a mixerului cate 30 secunde)
  • se adauga faina si praful de copt
  • coaja de lamaie si restul ingredientelor
  • se da compozitia la cuptor la foc mic, 15-20 min (la mine Umluft: 170 grade, 20 min - si verific cu scobitoarea - cand ramane fara compozitie pe ea, e blatul gata)
Pentru CREMA (crema DOBOS)


OBS:  [pentru un tort mai mare in diametru, sau pentru a acoperi mai mult de 2 straturi de blat (adica blatul de mai sus taiat pe jumatate) se folosesc mai multe oua si proportional se recalculeaza restul ingredientelor)

- 4 oua, la temperatura camerei
- 100 g zahar
- 110 g ciocolata neagra  (sau 50 grame ciocolata amaruie + 1 1/2 pana la 2 linguri de cacao)
- 250 g unt, la temperatura camerei
- esenta de rom (optional) 



  • in oala de fiert laptele cu pereti dublii (sau pe baie de aburi) bat ouale impreuna cu zaharul, vanilia, si cacaoa pana se dubleaza volumul compozitiei (mixer: treapta mare - sau mijlocie)
  • daca folosesc ciocolata, o  adaug de indata ce e crescuta compozitia cremei
  • se adauga untul si se dau cateva clocote, amestecand fie cu lingura de lemn fie cu mixerul (eu prefer mixerul, pt ca da cremei o consistenta "vaporoasa" (dau pe treapta cea mai mica)
  • se lasa crema la racit (vara, chiar peste noapte) si rece se va intinde peste blat (tot racit)
 Pt ornare:


  •  crema se intinde pe prima jumatate de blat - insiropat si uns intr-un strat subtire cu o dulceata acrisoara. (optional - si f  gustos:  peste crema de ciocolata: ananas in felii f subtiri)
  • a doua jumatate de blat- insiropat  si marginile laterale ale tortului se acopera cu restul de crema.
  • feliile de ananas din compot, sugativate bine se dau prin ciocolata topita (alba, sau maro)
  • frisca (spray pt ornament)
  • "fulgi" de migdale pentrzu a orna partile laterale ale tortului
  • mandarine (din compot)





No comments:

Post a Comment